subota, 22. kolovoza 2015.

Prirodni unutarnji kompas


Prirodni unutarnji kompas


U ovoj fazi zaboravljene vještine želim vas podsjetiti na nešto predivno u vama. Potpuno je besplatno i ne zahtijeva ikakvo održavanje…

***
Svi mi imamo ugrađen prirodni kompas koji nam u svakom trenutku pokazuje kreiramo li onakvu stvarnost kakvu istinski želimo ili ne. Naš unutarnji kompas je nepogrešiv i uvijek nam pokazuje pravi put. Naš unutarnji kompas nije vidljiv. Naš unutarnji kompas nije opipljiv. Ne možemo ga izgubiti niti nam ga itko može ukrasti.
Međutim, mnogi su zaboravili da ga imaju te unatoč tome što se svakodnevno susreću s njim, i dalje ne uspijevaju shvatiti njegovo značenje.

***
O čemu je, zapravo, riječ?
To je naše svojstvo osjećanja.
Mi možemo osjećati različite emocije, a one su glavni pokazatelj vibracije koju odašiljemo u svemir. Emocije su poput “univerzalnog jezika” kojim nam svemir jasno govori što u datom trenutku kreiramo.
Drugim riječima, mogućnost osjećanja dana nam je zato da bismo u svakom trenutku mogli znati kakvu stvarnost u tom trenutku kreiramo.
Zar to nije predivno?
Nije li predivno što u svakom trenutku možemo znati što kreiramo u svojem iskustvu i tako potpuno nadzirati svoj život?
Već je i to dovoljan razlog da naše srce bude neprekidno ispunjeno
osjećajem zahvalnosti prema svemiru!

***
Da biste učinkovito koristili unutarnji kompas, nužna faza zaboravljene vještine jest razvijanje emocionalne svjesnosti. Najbolji način razvijanja emocionalne svjesnosti jest svakodnevno voditi računa o onome što osjećamo.
No, nije potrebno odbaciti sve svoje aktivnosti da biste dobili nešto slobodnog vremena i da biste započeli razvijati emocionalnu svjesnost. Ono što jest potrebno je vaša mentalna uključenost, a ne neko dodatno vrijeme!

***
U nastavku vam navodim dva vrlo jednostavna, no vrlo moćna pitanja koja vam mogu uvelike pomoći na putu emocionalnog osvještavanja. Međutim, da bi ta pitanja bila učinkovita, treba ih često, sebi samima, postavljati – što češće to bolje:
  • Kakve emocije sada osjećam?” i
  • Pokazuju li mi te emocije da svoju stvarnost kreiram u željenom ili neželjenom smjeru?”.

***
Ako su emocije koje osjećate u skladu s onime što želite kreirati u svojem iskustvu, onda jednostavno nastavite razmišljati u istom smjeru i na isti način.
Međutim, ako emocije koje osjećate nisu u skladu s onime što želite kreirati u svojem iskustvu, onda promijenite svoj trenutni način razmišljanja i započnite s novim.

***
Misao prethodi emociji, odnosno vaše misli određuju emocije koje osjećate. Vi ste slobodni i možete misliti o čemu god želite i na način na koji god želite. U skladu s time, vi ste slobodni aktivirati u svojem tijelu bilo koju emociju.
Stoga se igrajte s pojedinim emocijama. Osjetite kako vam koja pristaje te koja od njih najviše rezonira upravo s onim što želite iskusiti (sjetite se da je, u osnovi, sve energija). Možda je to samo o jedna specifična emocija … a možda kombinacija nekoliko njih.

***
Neovisno o vašim životnim okolnostima, vi ste slobnodni izabrati misli koje ćete misliti. Misli koje mislite i način na koji razmišljate usmjeravaju vašu svijest (u smjeru u kojem razmišljate). Samim time što o nečemu mislite, vaša je svijest usmjerena na to što mislite. Tamo gdje je vaša svijest usmjerena, “gradi” se iskustvo vaše stvarnosti jer čin fokusiranja vaše svijesti je čin kreacije. Emocije koje osjećate dok o nečemu mislite pokazuju kreirate li svoju stvarnost u željenom ili ne-željenom smjeru – neovisno o vašim željama
i namjeri.

***
Proces korištenja unutarnjeg kompasa u početku djeluje apstraktno. Nemojte se čuditi ako vam se učini teškim osjetiti granice između pojedinih emocija kao i to da shvatite što u tom trenutku kreirate.
Međutim, što više koristite svoj unutarnji kompas to ćete postajati vještiji, jasno ćete započeti uočavati razliku između pojedinih emocija kao što ćete osjetiti i moguće različite varijacije unutar iste emocije.

***
Sve, dakle, navedeno govori o novom pristupu gledanja na život i ljude oko sebe. Umjesto oslanjanja na svoju logiku i svjesni um (koji sadrže jako malo informacija i nikad ne mogu dati potpuni savjet), započinjemo se oslanjati i računati na “mudrost svemira”.

***
Mi nikada nismo sami na putu kreiranja svoje stvarnosti. Svemir u kojem živimo polje je neograničene inteligencije i mudrosti.
“Mudrost svemira” naš je stalni pratitelj i neprekidno nas savjetuje – bili mi svjesni toga ili ne – kamo se krećemo na putu kreiranja željenih iskustava.
Nije li predivno imati takvog “suradnika”?


Za više informacija o knjizi Zaboravljena vještina, kliknite na link: http://zaboravljenavjestina.com/
Tomislav Tomić je autor i life coach. Autor je knjiga “Drevni Ključevi Radosti” i “Zaboravljena vještina“. Za više informacija o njegovom  life coaching programu, posjetite: http://tomislavtomiccoaching.com/ ili kliknite ovdje i preuzmite BESPLATNI IZVJEŠTAJ: “Što sve morate znati prije nego što krenete ostvariti bilo koji životno važni cilj”!

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukupno prikaza stranice