srijeda, 28. travnja 2021.

DIŠITE EMOCIJOM

 
DIŠITE EMOCIJOM

Kad se emocija pojavi, uđite u tijelo i udahnite i usredotočite, dok istovremeno osjećate emociju. Pod tim želim reći da ako se obraćate dahu, a da istovremeno ne iskusite emociju, to može biti način suzbijanja potonjeg.
Primjerice, pojavljuje se bijes i usredotočujete se na disanje samo kao način da se smirite. Ali također želite iskusiti energiju koja je temelj bijesa sve dok više nema moć nad vama. Smirenje - udisanje i izdisanje - pomalo pomaže, ali ljutnja će i dalje biti prisutna kad se sljedeći put pojave uzroci i uvjeti. Tamo je, jednako jak, a vi ga se još uvijek bojite kao i uvijek, možda čak i više, jer svaki put kad ga potisnete dajete mu više snage, više ga se bojite, više vam se suprotstavlja. A on je stariji od tebe.
Pa iskusite to. Disanje je način prisutnosti. Usidri vas. Jer ako idete samo do osjećaja bez daha - to su učinili i drugi meditatori, uključujući i mene -, možete se utopiti u tome. To vas dovodi do osjećaja svladanosti.
Treba disati s tim, a ne disati da biste ga izbacili. Ako se rasipa, sjajno. Neka bude tako. Ali najvažnije je to iskusiti, prijeći na svoje iskustvo, a ne na svoje strategije ili naš konceptualni način bijega.
Inspirirate emocije da biste mogli biti s njom. U stvarnosti ste vi emocija. Ako to pomaže, zamislite da to nadahnjujete u svom srcu.
Lucila Duyos

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukupno prikaza stranice